Att köpa kanin

Kaniner är trevliga husdjur som blir mycket tillgivna och tama och kan leva i 7-10 år
om de sköts på rätt sätt.


Ansvar
Lägg aldrig över ansvaret på kaninen till barnen. En vuxen måste alltid ha huvudansvaret och se till att kaninen sköts rätt och får mat och vatten och motion.

 

Hona eller hane

Hanar är i regel mycket mer tillgivna och sociala än honkaniner som kan ha sina dåliga dagar vid brunst. Honor är också mycket mer revirbenägna. Det finns naturligtvis undantag, honor kan mycket väl bli trevliga sällskapskaniner. Varje kanin har sin personlighet. Hanar kan däremot markera revir med att skvätta urin i tid o otid. Men det är inte alla som gör det. Då finns möjligheten att kastrera hanen.

 

En eller två kaniner

Man kan mycket väl ha en ensam kanin om man ger den mycket kärlek och uppmärksamhet. Den blir mycket tamare om den är ensam.

Två honkaniner kan gå bra  om de är lika gamla eller kommer från samma kull och att man har en stor bur (större än det rekommenderade) men man måste vara beredd på att kunna sära på dem om de börjar bråka. Det brukar ske vid könsmognaden. 

Hane och hona brukar vara det bästa om man kastrerar hanen. Dock måste man ha dem åtskilda en period från könsmognaden tills det går att kastrera hanen. Honan bör inte paras före 6 månader.  Det kan vara bra att köpa hanen först och honan sen när hanen är kastrerad.

Två hanar kan också gå bra men då gäller det att sära på dem och ha dem åtskilda innan könsmognaden då de kan börja slåss. Sen sätta ihop dem efter kastreringen. Jag har flera familjer som köpt två hanar och det har gått jättebra.

Två okastrerade hanar går inte att ha ihop.

 

Ute eller inne

Kaninen kan antingen bo ute eller inne.  Om kaninen bor ute sätter den vinterpäls under hösten innan vintern kommer. Om man har kaninen ute under sommaren och vill ha den inne på vintern så måste man ta in den innan den satt vinterpäls annars kan det blir för varmt för den. Köper man kaninen under senhöst och vinter så måste den bo inne tills det blir varmt ute dygnet runt.

 

Buren 

Utomhusburen bör ha tre vindskyddade väggar men behöver inte vara isolerad. Storleken på buren bör vara minst 0,5 m2 för dvärgraser men gärna större. Den ska ha en sitthylla och eller med en bodel.
Om man ska ha två kaniner så ska den defenitivt vara större så de kan få varsin bodel . Det är bra om den går att dela av ifall kaninerna börjar bråka.
Benen ska vara minst 50 cm höga. Nätet på dörren ska vara svetsat 4-kantsnät så inga rovdjur kan ta sig in eller kaninen tas sig ut..
Den bör stå på ett vindskyddat läge och den får inte stå i stark sol. Kaniner tål inte för mycket värme då kan de få värmeslag.
Botten täcks med kutterspån och halm. På vintern bör det vara rikligt med halm. Rengöring en gång i veckan. Det går att få kaninen att gå på låda då de brukar ha ett toahörn.

 Inomhusburen

Samma mått gäller här men gärna större.

 

Foder

 Kaninen bör första dagarna äta det foder den är van vid hos uppfödaren. När man sen köper nytt så blandar man i det nya stegvis. Ett bra kaninpellets som innehåller allt en kanin behöver. Köp inga gnagarblandningar då äter kaninen bara upp det godaste och struntar i pelletsen och de blir dessutom feta av det. En vuxen kanin behöver ½ till 1 dl pellets per dag. Det viktigaste fodret är hö. Det kan de aldrig få för mycket av. Friskt vatten varje dag.

Alla nya grönsaker ger man försiktigt av i början. Gräs och grönt på våren vänjer man också in försiktigt. Små kaninbebisar har känsliga magar och kan bli dåliga i magen och dö om de får för mycket grönt som de ej är vana vid.